HomeAI News
+>?{{Live KIJKEN}} Nederland - Frankrijk Live Op tv en livestream (EK-kwalificatie) 13 oktober 2023

+>?{{Live KIJKEN}} Nederland - Frankrijk Live Op tv en livestream (EK-kwalificatie) 13 oktober 2023

saff
saff
October 14th, 2023

Toen de Kuip schudde op zijn grondvesten en Nederland speelde met Frankrijk

鈿金煡婐煈塏ederland - Frankrijk Live Kijken

鈿金煡婐煈塏ederland - Frankrijk Live Kijken

Vijf jaar na de beste wedstrijd onder bondscoach Ronald Koeman is Frankrijk vrijdagavond opnieuw de tegenstander van Oranje. En Koeman is opnieuw de bondscoach. Mijmeren over een herhaling van een perfecte avond in 2018.

Alles is mooi op die kille avond van de bijna perfecte wedstrijd, op 16 november 2018. Theater de Kuip. Nederland wint op een vrijdag van wereldkampioen Frankrijk in de Nations League, 2-0. Wat dan allemaal zo mooi is? De ambitie van een ontluikende ploeg. De bescheiden verwachtingen, afgezet tegen de verrassing. Het momentum, de sfeer. De topvorm.

Alles is zelfs zo mooi op die avond, schurkend aan de perfectie, dat bondscoach Ronald Koeman vrijdag, tijdens de teambespreking van weer een Nederland - Frankrijk (EK-kwalificatie), zal spreken over met name de fysieke component van vijf jaar geleden. 鈥楧e scherpte in de duels. We haalden fysiek de hoogste waarden ooit in het Nederlands elftal. En je zag toen het vertrouwen, het gevoel wat er mogelijk was. Dat lieten we zien.鈥

Maar dat was toen. Frankrijk was net wereldkampioen en mogelijk nog wat beneveld door het geluksgevoel. Nederland was een nieuwe ploeg, de uitdager die twee toernooien had gemist, met Koeman als bondscoach sinds januari.

Mentaal geprepareerd en hongerig. Virgil van Dijk, Frenkie de Jong, Georginio Wijnaldum en Memphis Depay waren de nieuwe as van Oranje. Duitsland was verslagen met scherpe counters.

Al bij het volkslied had Oranje gewonnen. Kinderen met een beperking waren meegelopen naar het veld. Van Dijk stond zijn vestje af aan een rillend meisje, De Jong lachte met een jongen met het syndroom van Down, Depay controleerde of de hem vergezellende knul met een looprek het naar de zin had.

Aanvoerder Van Dijk, nu: 鈥楬et was geweldig, het was een perfecte avond. Iedereen was op zijn best. Ik herinner me nog een tackle van Matthijs (De Ligt. red.) op Mbapp茅. Die was belangrijk. Dat zijn van die momenten waarvan je veel energie krijgt.鈥

Het zijn juist die momenten van fysieke kracht die Koeman vrijdag met de spelers zal bespreken. Van Dijk wees de donderdag, bijna vijf jaar later, ook op de nederlaag in Parijs destijds, toen er meer had ingezeten dan 2-1. In de huidige kwalificatiereeks is ook verloren in Parijs, met liefst 4-0, terwijl Frankrijk nog ongeveer net zo goed is als toen.

Frankrijk is geen wereldkampioen meer maar tweede, na verloren strafschoppen tegen Argentini毛, in Qatar. Oranje zou ook nog bijna dezelfde ploeg kunnen hebben als in 2018, maar door een elftal blessures is alles anders. En Nederland is lang niet zo groot gegroeid als Frankrijk, dat zeker in aanvallend opzicht over veel meer kwaliteit beschikt.

Comments

no dataCoffee time! Feel free to comment